Drick kranvatten riktar sig till alla som vill veta mer om världens viktigaste livsmedel. 
Är du lärare eller elev? Titta in på våra skolsidor!

Kranvatten Vattnets väg från sjö till kran Vattenförbrukning Världens vatten Virtuellt vatten Flaskvatten Vattenordlista Nyttigt - hälsa Billigt - ekonomi Smart - miljö Vanliga frågor

Virtuellt vatten – vår osynliga vattenförbrukning

Vatten finns överallt. I sjöar, åar och i marken vi går på. Varje dygn använder vi 180 liter vatten per person i Sverige. Men det är bara det vatten som vi ser. Vår egentliga konsumtion är betydligt större.

Du kanske brukar starta dagen med en skön dusch? Vattnet du tvättar dig med är synligt och mängden är mätbar. Men även när du har stängt av vattnet fortsätter din vattenkonsumtion. När du drar på dig ett par nya jeans förbrukar du 10 000 liter virtuellt vatten.

Väljer du därefter en ny t-tröja av bomull ur garderoben kan du lägga till ytterligare  4 100 liter. När du tömmer frukostens kaffekopp har du inte bara förbrukat ett par deciliter dryck utan även de 140 liter vatten som behövs för att odla koppens kaffebönor.

I livsmedel, kläder och andra varor döljer sig virtuellt vatten, det vill säga vatten som har förbrukats under en varas produktionsprocess, inklusive i förpackningar och transport. Av allt vatten som vi konsumerar under en dag är 97 procent osynligt för oss.

Virtuellt vatten

Begreppet virtuellt vatten myntades av den brittiske professorn John Anthony Allan som 2008 tilldelades Stockholm Water Prize för sin forskning om vattenfrågor kopplade till politik, ekonomi, jordbruk och klimatförändringar.

Professor Allan konstaterade att en vara som importeras till ett land även för med sig virtuellt vatten i köpet. Det innebär att länder med vattenbrist bör överväga vilka varor som är lämpligast att exportera respektive importera, eftersom all handel inkluderar indirekt handel med virtuellt vatten.

Ojämn fördelning

Förbrukningen av virtuellt vatten är, precis som när det gäller synligt vatten, ojämnt fördelad i världen. I USA är den genomsnittliga förbrukningen 6 800 liter vatten per person och dag. Det är mer än tre gånger så mycket som i Kina.

I Sverige gör vi av med 5 890 liter per person och dag. Det är lika mycket som ryms i 74 fyllda badkar! Räknat på hela jordens befolkning är den genomsnittliga förbrukningen 4 285 liter per person och dag.

2 700 liter för en skjorta

Vad har man för nytta av att känna till hur mycket virtuellt vatten som går åt i jordens olika länder? I ett globalt perspektiv vore det mest effektivt att varor som kräver mycket vatten vid tillverkningen produceras i vattenrika länder. Länder med vattenbrist bör koncentrera sin tillverkning på varor som inte är lika vattenintensiva.

Ett exempel är Pakistans bomullsodling. Om man räknar med odlingen av bomullen, och det vatten som behövs i textilfabriken, går det åt 2 700 liter vatten för att tillverka en enda bomullsskjorta.

Törstig bomull sänker vattennivån

Eftersom bomull är en törstig gröda har odlingen påverkat vattennivån i Pakistan och bidragit till att Indusflodens mynning ofta saknar ett stabilt vattenflöde. När vattennivåerna sjunker påverkas både människor och djur som lever vid och i floden, till exempel den utrotningshotade floddelfinen. Enligt professor Allans resonemang bör bomull alltså inte odlas i ett land som Pakistan där befolkningen lider brist på rent vatten.

Ökad konkurrens om vattnet

I den pågående miljödebatten talar man ofta om ekologiska fotavtryck, den påverkan som vår livsstil har på jordens miljö. På motsvarande sätt kan man också ta hänsyn till våra samlade vattenfotavtryck. Det största avtrycket på jorden, 70 procent, står jordbruket för. Kaffe, bomull och nötkött är exempel på törstiga varor.

För den enskilde konsumenten innebär det att valet av produkter i butiken kan ha betydelse för jordens vattenresurser. Generellt gör en vegetarian ett mindre vattenfotavtryck än en person som äter kött, eftersom djurhållning kräver mer vatten än livsmedelsodling. Våra konsumtionsmönster påverkar alltså vattensituationen i andra länder.

Sluta slänga mat!

I takt med att jordens befolkning växer måste livsmedelsproduktionen öka. Fram till år 2050 kommer mänskligheten att behöva producera 70 procent mer mat för att mätta alla. Till det behövs 50 procent mer vatten än vad som används idag. Jordens begränsade vattenresurser kan därmed tvinga människan att anpassa sig till en hållbarare livsstil.

Ett sätt att få vattnet att räcka till i framtiden är att sluta slänga mat. 30 till 50 procent av all mat som produceras hamnar aldrig på tallriken. I utvecklingsländerna är orsaken ofta bristande förvaringsmöjligheter och dålig logistik. I västvärlden beror svinnet främst på att vi slänger mat trots att det inte är något fel på den.

Så mycket som en fjärdedel av all mat vi köper hamnar i soppåsen och med den allt virtuellt vatten som har använts vid framställningen.

Rätt gröda på rätt plats
Om jordens vatten ska räcka till alla måste kunskap om effektiv användning tillämpas. Ett sätt är att odla grödor som passar olika lokala förhållanden. En törstig gröda bör alltså inte odlas där det råder brist. 2012 års mottagare av Stockholm Water Prize blev International Water Management Institute (IWMI), en forskningsorganisation som arbetar med att hitta lösningar för hållbar vattenanvändning inom jordbruket samt förbättrade villkor för småskaliga bönder i utvecklingsländer. För att belysa frågan om vattnets betydelse utropade FN 2013 till internationellt år för vattensamarbete.

Så här många liter vatten krävs det för att framställa några olika varor:

En hamburgare: 2 400 liter
Ett kg nötkött: 16 000 liter
Ett kg vete: 1 200 liter
Ett kg ris: 2 700 liter
En liter mjölk: 900 liter
Ett kg ost: 5 000 liter
Ett kg majs: 900 liter
En tomat: 13 liter
Ett kg hönskött: 3 900 liter
En påse potatischips: 185
En kopp kaffe: 140 liter
En kopp te: 35 liter
Ett glas äppeljuice: 190 liter
Ett glas vin: 120 liter
En liter kranvatten: 1,05 liter
En t-shirt i bomull: 4 100 liter
Ett mikrochip: 32 liter

Källor: Se länkar i högerspalten

Sydvatten AB

Hyllie Stationstorg 21
215 32 Malmö
Tfn 040-35 15 50
Fax 040-30 18 22
info@sydvatten.se

Funktioner